Paljonko hiusalan opiskelu maksaa?

Lukiolaisena kauhistelin koulukirjojen hintaa jok'ikisen jakson alussa ja vitsailin: "olisi vaan pitänyt mennä amikseen!", mutta silloin ei käynyt mielessäkään, että myös amikset joutuvat laittamaan opiskeluun suuria summia rahaa. Kuulemani mukaan joissakin koulussa aivan kaikki hiusalan tarvikkeet maksetaan itse ja loppusumma hipoo helposti tonnia, mutta onneksi meillä koulu maksaa osan hankinnoista.

Koulu lainaa meille työkärryn tarvikkeineen, joten siitä ei tarvitse maksaa mitään. Kärry sisältää mm. harjoja, kampoja, erilaisia klipsejä ja muita hiusalan pientarvikkeita.

Saksipaketin (sis. leikkaussakset, muotoilusakset, hiusveitsen ja teriä, saksikotelon ja leikkuukamman) arvonlisäveroton hinta on 96,74 €, josta opiskelija maksaa itse 50% eli 48,37 €.

Leikkaamisen harjoitteluun tarkoitettu harjoituspää maksaa opiskelijalle 39 €, ja itse otin myös vapaaehtoisen kampausten harjoitteluun tarkoitetun pään (89 €) ja sen kiinnittämiseen tarvittavan jalan (3,60 €).


Työkengät tilataan koulun kautta, ja niiden arvonlisäverottomasta hinnasta opiskelija maksaa itse 30%, eli maksettavaa jää noin 17 €. Myös työvaatteet (paita, housut, työessu) tilataan koulun kautta ja niiden hinnasta opiskelija maksaa 50%.

Tarvikkeiden lisäksi tarvitaan luonnollisesti myös oppikirjoja, joista heti opiskelun alussa täytyy olla Kampaukset (65,90 €), Hiukset (54,35 €) ja Meikkaus (72,85 €). Myöhemmin tarvitaan kirjat myös matematiikkaan (33,65 €) ja ammatilliseen englantiin (50,90 €). Mainitut hinnat ovat Suomalaisen kirjakaupan nettikaupan hintoja 21.8.2015 ilman mitään alennuksia.

Yhteensä tarvikkeisiin menee siis 196,97 euroa (poislukien työvaatteet, joiden hintaa ei vielä tiedetä, mutta sisältäen vapaaehtoisen harjoituspään ja sen jalan) ja uutena ostettuihin kirjoihin jopa 277,65 euroa. Yhteensä hiusalan opiskelussa tarvittavien hankintojen hinta saattaa siis kivuta noin viiteensataan euroon, joten kouluhankintojen jälkeisestä tiliotteesta järkyttyminen ei siis suinkaan ole lukiolaisten yksinoikeus ;)
8 kommenttia on "Paljonko hiusalan opiskelu maksaa?"
 1. Aloin jotenkin kauhean innoissani seuraamaan tätä blogia, vaikka hiusala ei omana uravalintana olisi minun juttuni. Lukioaikana oppikirjoihin tosiaan kului aivan tähtitieteelliset summat rahaa. Minun alallani AMK:ssa kulut olivat ehkä kymmenesosa lukioon verrattuna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Yritän tehdä tästä blogista sellaisen yleisluontoisen hiusblogin, ja jatkan tietysti kirjoittamista valmistumisen jälkeenkin vaikkei ole enää "pakko" :)

   Lukio- ja amiskirjojen välillä on kyllä se jännä ero, että yksittäinen lukiokirja ei itse asiassa maksa mitenkään maltaita. Olin lentää persiilleni kun huomasin, että meikkauksen kirja (siis yksi ainoa kirja!) maksaa 70 euroa... :D Mutta onhan se tietysti vähän eri asia, lukiokirjassa on se yhden-kahden kurssin asiasisältö ja amiksen kirjoissa koko kolmen vuoden asiasisältö.

   Poista
  2. kannattaa huhuilla (jos aikataulut yhtään periksi antaa) noita kirjoja eri foorumeilla ja FB kirppiksillä - saattaa yllättäen löytyä hyvä käytetty ykslö edukkaasti. Kirjastokin saattaa yllättää
   ...yleensä kyllä aikataulut ei anna periksi superhyville yllätyksille, mutta toisinaan kaikki tähdet on kohdallaan ja edullinen yksilö suorastaan putoaa syliin :)

   Poista
  3. Jep, mulla kävi tuuri kun yhdellä kaverilla sattui olemaan tyhjän panttina kolme hiusalan kirjaa :)

   Poista
 2. Hauska blogin nimi! :)
  Itse alaa opiskelleena (ja hiuksia sivuuttavaa blogia pitävänä), mutta myöhemmin urasuunnitemien vaihduttua, on pakko jäädä seuraamaan!

  Oot hyvässä koulussa, kun opiskelija joutuu maksamaan vain osan itse. Meidän oli pakko hankkia Väriä ja Kiharaa sekä Hiukset kirjojen lisäksi eräästä tukusta yli satasen paketti turhaa härpäkettä. Pakettiin sisältyi leikkauspää (joka ainoa hyödyllinen) sekä klipsejä, permisrullia jne. joita koulullakin olisi ollut kilo kaupalla. Työvaatteet juduttiin ostamaan itse kukin mistäkin. Jouduttiin myös pulittamaan iso summa työvaatteesta, joka oli laaduton, hiosti ja epäkäytännöllinen kietasumalli. :/

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan postauksia!
  -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Halusin keksiä jonkun suomenkielisen ja mielellään hiukan humoristisen nimen, joten tämä tuntui sopivalta :D

   Oho, aika kumma että kaikki klipsit sun muut on täytynyt ostaa itse - varsinkin kun kouluilla tuskin on niistä pulaa... Noissa kahdessa kirjassakin taitaa olla aika paljon päällekkäistä asiaa?

   Poista
  2. Joo on ja eihän noita kirjoja paljon availtu edes koulussa, joten turha hankinta sanon minä. Meidät hukutettiin kuitenkin jäätäviin monistevuoriin tai käytettiin koululla olevia kirjoja :/

   Poista
  3. Joo, se on kyl tosi inhottavaa jos pistetään hankkimaan kalliita kirjoja joita ei sitten edes käytetä. On tullut koettua muutaman opettajan kursseilla lukiossa :D

   Poista