Kampauskurssin etätehtävä, ma 14.3.

1. Mitkä ovat kampauksen perusmuodot ja miten niitä kannattaa kampaukseen sijoittaa?
- Perusmuotoja on kolme: neliö, ympyrä ja kolmio. Oppikirjan mukaan miesten kampaukset ja leikkaukset ovat tyypillisesti kulmikkaita ja naisten taas pyöreämuotoisempia, mutta mielestäni parturi-kampaajien olisi hyvä miettiä kriittisesti, onko nykypäivänä enää aiheellista tehdä tarkkaa jakoa miesten ja naisten kampauksiin. Kampauksessa kannattaa yhdistellä erilaisia muotoja, sillä ne korostavat toisiaan, ja vaihtelevat muodot tekevät kampauksesta mielenkiintoisen.

2. Miksi on tärkeää miettiä tuleeko kampauksesta symmetrinen vai epäsymmetrinen?
- Absoluuttisen symmetrinen kampaus on tyypillisesti hyvin jäykkä, sanoisinko jopa tylsä katsoa. Epäsymmetria tuo kampaukseen vaihtelua ja eloisuutta, joten sopivasti epäsymmetrinen kampaus on yleensä visuaalisesti miellyttävämpi kuin täysin symmetrinen.

3. Mikä on symmetrinen tasapaino ja miksi se on kampauksen kannalta tärkeä?
- Symmetrinen tasapaino tarkoittaa sitä, että epäsymmetrisen kampauksen osien tulisi olla kokonsa ja sijoittelunsa puolesta tasapainossa. Silloin kampaus on sekä eloisa että sopusuhtainen, mikä tyypillisesti miellyttää katsojan silmää enemmän kuin absoluuttinen symmetria tai räikeä epäsymmetria.

4. Mikä on 1/3-sääntö?
- 1/3-sääntö on kultaiseen leikkaukseen perustuva eräänlainen visuaalinen kaava. Sen mukaan ihmisen luontaiseen esteettiseen silmään vetoaa eniten sellainen kokonaisuus, jonka pystyy jakamaan kolmeen osaan joiden suhdeluku on noin 1,6. Kampauksissa käytetään säännöstä sellaista yksinkertaistettua versiota, jonka mukaan ihanteellinen kampaus voidaan jakaa kolmeen suunnilleen yhtä suureen osaan. Sääntö kannattaa pitää mielessä varsinkin nutturakampauksia tehdessä, sillä liian pienen nutturan tekeminen on kuulemma aloittelijoille tyypillinen moka.

5. Kampauksen pintoja on kaksi, passiivinen ja aktiivinen. Miten niitä kannattaa kampaukseen sijoittaa?
- Passiivinen pinta luo klassisen ja rauhallisen vaikutelman, mikä on tavoitteena esimerkiksi tietynlaisissa nutturoissa. Aktiivinen pinta taas on rennompi ja eläväisempi, ja saa hiusmassan vaikuttamaan suuremmalta. Vierekkäin asetettuina aktiivinen ja passiivinen pinta korostavat toinen toistaan. Erilaisten pintojen optimaalinen sijoittelu riippuu tapauskohtaisesti siitä, millainen kampaus on kyseessä ja mitä siinä halutaan eniten korostaa.

6. Millainen suunta kampauksessa on hyvä?
- Kampauksen suuntia on kolme: pystysuora, vaakasuora ja viisto. Vaakasuoraa suuntaa suositellaan vältettävän, sillä absoluuttisen symmetrian tavoin se on tyypillisesti jäykkä ja mielenkiinnoton valinta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että viisto suunta on kaikkein mielenkiintoisin katsella.

7. Miten värillä voidaan vaikuttaa kampauksen muotoon, pintaan ja suuntaan?
- Hiusten väri voi joko korostaa tai lieventää kampauksen muotoa, pintarakennetta ja suuntaa. Tummat, kylmät ja murretut värit saavat aikaan kampausta pienentävän vaikutelman, ja vastaavasti vaaleat, lämpimät ja kirkkaat värit saavat aikaan kampausta suurentavan vaikutelman.

8. Miksi kampauksen suunnittelussa värillä on suuri merkitys?
- Hiusten väri ja värien sijoittelu vaikuttaa erittäin paljon siihen, mitkä kampauksen osat ja ominaisuudet korostuvat kaikkein eniten. Esimerkiksi kilpailukampauksissa hiukset on yleensä värjätty siten, että väri korostaa kampauksen pintarakennetta, muotoja ja suuntia mahdollisimman edustavasti.

9. Millainen vaikutus tummilla, kylmillä ja murretuilla väreillä on kampaukseen?
- Ks. vastaus kysymykseen 7. Lisäksi tummat hiukset tuovat parhaiten esiin kampauksen muodon.

10. Millainen vaikutus vaaleilla, lämpimillä ja kirkkailla väreillä on kampaukseen?
- Ks. vastaus kysymykseen 7. Lisäksi vaaleat hiukset tuovat parhaiten esiin kampauksen pintarakenteen.

11. Mitä tarkoitetaan väriharmonialla?
- Väriharmonia tarkoittaa värien yhteensopivuutta. Hiuksissa väriharmonia toteutuu esim. silloin kun sinisissä hiuksissa on violetteja raitoja, sillä väriympyrässä vierekkäin olevat värit sopivat harmonisesti yhteen.

12. Mitä tarkoitetaan valööriharmonialla?
- Valööriharmonia tarkoittaa sitä, että väri pysyy samana, mutta sävyjen kirkkaus, kylläisyys ja tummuusaste vaihtelevat. Valööriharmonia toteutuu esim. silloin, kun hiukset on raidoitettu tai liukuvärjätty saman sävyn eri tummuusasteilla.

13. Mitä tarkoitetaan vastaväriharmonialla?
- Vastaväriharmonia tarkoittaa vastavärien yhdistämistä. Kampauksissa vastaväriharmoniaa voidaan käyttää korostamaan kampauksen yksityiskohtia, esimerkiksi siten että muutoin punaisissa hiuksissa on tietyn letin kohdalla vihreäksi värjätty osio.

14. Mikä on liuottimen tehtävä muotoilutuotteessa?
- Liuotin (useimmiten alkoholi tai vesi) on muotoilutuotteen pohja, johon muut aineet kuten kalvonmuodostajat liukenevat. Liuottimen valinta vaikuttaa mm. tuotteen koostumukseen ja siihen, kuinka nopeasti se kuivuu.

15. Mikä on kalvonmuodostajan tehtävä muotoilutuotteessa?
- Nimensä mukaisesti kalvonmuodostajat muodostavat hiusten pinnalle kalvon, jonka tarkoitus on kiinnittää hiukset toisiinsa ja estää hiuksia imemästä kosteutta ilmasta, ja täten pitää kampaus muodossaan.

16. Mikä on pehmittimen tehtävä muotoilutuotteessa?
- Pehmittimet vaikuttavat siihen, kuinka voimakkaan kalvon kalvonmuodostajat saavat aikaan. Esimerkiksi kevyen pidon työstölakassa on tyypillisesti vähemmän kalvonmuodostajia ja enemmän pehmittimiä kuin kovan pidon viimeistelylakassa.

17. Mikä on ponneaineen tehtävä muotoilutuotteessa?
- Ponneaineen aikaansaama paine tuotepakkauksessa mahdollistaa sen, että muotoilutuotetta voidaan suihkuttaa pullosta. Esimerkiksi hiuslakoissa ja kuivashampoissa yleisesti käytettyjä ponneaineita ovat propaani (INCI-luettelossa propane) ja butaani (INCI-luettelossa butane).

18. Miten ja mihin muotovaahtoa käytetään?
- Muotovaahtoa käytetään useimmiten kosteisiin hiuksiin ennen föönausta tai muita pohjatyömenetelmiä. Muotovaahto sisältää kalvonmuodostajia, joten se tuo hiuksiin tukea, muotoiltavuutta ja usein myös kiiltoa.

19. Millaisia ovat rakennetta parantavat muotoilutuotteet ja mitä ne ovat?
- Rakennetta parantavia muotoilutuotteita ovat mm. erilaiset geelit, vahat ja niiden variaatiot. Geelejä ja vahoja käytetään yleensä kuiviin hiuksiin, ja ne sopivat parhaiten lyhyille hiuksille. Määrän kanssa kannattaa olla varovainen, koska melko voimakkaan pidon ja voidemaisen koostumuksen takia liiallinen geelin tai vahan käyttö saa helposti aikaan ei-toivotun lähmäefektin.

20. Milloin on tarpeen käyttää silottavia muotoilutuotteita?
- Silottavat muotoilutuotteet vähentävät karheutta, pörröisyyttä ja sähköisyyttä, joten niitä käytetään yleensä silloin kun halutaan paksuihin, luonnonkihariin ja/tai käsiteltyihin hiuksiin mahdollisimman sileä lopputulos.

21. Miten märkälakka eroaa tavallisesta hiuslakasta?
- Märkälakka on pumppupulloon pakattu lakka, joka ei sisällä ponneainetta. Nimensä mukaisesti märkälakan suihku on koostumukseltaan melko märkä, verrattuna ns. tavallisen hiuslakan kuivempaan suihkeeseen. Tyypillisesti märkälakoissa on voimakkaampi pito kuin ponneineellisissa lakoissa, joten märkälakkaa on hyvä käyttää kampauksen viimeistelyyn silloin kun kampaukselta vaaditaan äärimmäistä kestävyyttä.

22. Milloin kiiltosuihketta käytetään?
- Kiiltosuihke suihkutetaan viimeisenä silauksena valmiiseen kampaukseen. Annostelussa on oltava varovainen, koska kiiltosuihke saattaa pehmittää kampauksen lakkapintaa ja siten heikentää sen kestoa.
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti