Hiusten vaalentaminen kotona - lue tämä ennen kuin aloitat!

Ah, kotivaalennus! Suurimmalla osalla kotivärjääjistä lienee plakkarissa jonkin sortin kauhutarina hiusten vaalentamisesta kaupan värinpoistoilla, ja niin on myös minulla. Kesällä 2012 halusin mustaksi kestovärjätyistä hiuksistani kirkkaanpunaiset, joten sen kummemmin miettimättä ostin neljä pakettia värinpoistoa ja lätkin ne päähäni yhden viikonlopun aikana. No juu, sain sellaisen punaisen kuin halusinkin, mutta näin jälkiviisaana en voi todeta kuin EI NÄIN! "Miten vaalentaa hiuksia kotona" lienee yksi googletetuimmista hiuskysymyksistä, joten nyt kun tiedän paremmin, katson velvollisuudekseni opastaa tietämättömiä kotivaalentajia. Paras vaihtoehto on tietysti mennä ammattilaisen käsittelyyn, mutta toisaalta kotivaalennukseen pätee sama neuvo kuin seksivalistukseen - jos aiot tehdä sen joka tapauksessa, tiedä mitä teet ja tee se turvallisesti!

Aloitetaan perusasioista: värinpoisto koostuu vaalennusjauheesta ja hapetteesta. On olemassa myös voidemaisia vaalennusaineita, mutta valtaosa kaupan värinpoistoista sisältää pussillisen vaalennusjauhetta ja pienen pullollisen hapetetta. Värinpoisto on eri asia kuin vaalea hiusväri - jos purkin kyljessä lukee värikoodi ja sävyn nimi (esim. 10.21 kirkas helmenvaalea) ja paketti sisältää värituubin ja hapetteen, se ei ole värinpoisto eikä siis vaalenna jo värjättyä hiusta. Taloudellisesti järkevintä on ostaa erikseen Biozellin hapete (suosittelen 6% hapetetta, sitä saa aina laimennettua) ja vaalennusjauhe, koska tavanomainen värinpoistopaketti sisältää vain pienen määrän vaalennusjauhetta ja hapetetta.

Lisäksi vaalentaessa täytyy muistaa, että tumma hius vaalenee aina lämpimien sävyjen kautta. Hiuksesta tulee ensin punainen, sitten oranssi, sitten keltainen ja lopulta vaaleankeltainen, ja sellaista banaaninkuoren sisäpinnan sävyistä hiusta ei saa enää vaalentamalla valkoiseksi, vaan sävyä täytyy taittaa. Keltaisen vastaväri on violetti, joten hoitoaineella laimennettu violetti suoraväri tai hopeashampoo/-hoitoaine neutraloivat kellertävän hiuksen puhtaan vaaleaksi. Sama vastavärikikka pätee myös muihin sävyihin - jos hius on vihertävä, taita sitä vaaleanpunaisella, jne. Taittosävyjen kanssa kannattaa olla varovainen, koska vaalennetun hiuksen pintakerros on vaurioitunut, jolloin se saattaa imaista väripigmentit itseensä yllättävällä intensiteetillä.
Väriympyrä. Kuvan lähde: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Ennen projektiin ryhtymistä kannattaa miettiä, tarvitsevatko hiuksesi oikeasti värinpoiston, vai riittäisikö kevyempi käsittely? Jos nykyinen värisi on vain hiukan tummempi kuin tavoitevärisi, ei kannata turhaan vaalentaa voimakkaalla hapetteella. Ensin kannattaa kokeilla vaalennuspesua - sekoita yksi osa vaalennusjauhetta, yksi osa hapetetta ja yksi osa syväpuhdistavaa shampoota, ja seuraa hiusten vaalenemista vaikutusajan kuluessa. Kaksi vaalennuspesua esim. viikon välein on parempi vaihtoehto kuin yksi tuju värinpoisto, koska miedomman käsittelyn kanssa vaikutusaika ei ole ihan minuuttipeliä, ja vähän kokemattomampikin tyyppi pystyy kontrolloimaan vaalenemista helpommin.

Kun vaalennat hiuksiasi, osita hiukset neljään osioon ristipääjakauksella (jakaus otsalta niskaan ja toinen korvasta korvaan), käytä sivellintä ja levitä vaalennusmassa tyveen vasta ihan viimeisenä. Näin vältät sen tutun "valkoinen tyvi, oranssi latva" -efektin, joka johtuu siitä että tyven nk. neitsythius vaalenee jo muutenkin värjättyä hiusta nopeammin, ja lisäksi hiuspohjan lämpö nopeuttaa vaalenemisprosessia. Jos oma luonnollinen värisi on vaalea, kannattaa laimentaa vaalennusmassaa ennen kuin levität sen tyveen. Kunnon turaus shampoota ja liraus lämmintä vettä laimentavat vaalennusmassaa sopivasti, ja se myös levittyy tyveen paremmin.Muista myös tarkkailla hiustesi ja hiuspohjasi kuntoa, ja hoitaa niitä asianmukaisesti vaalennusprojektin aikana. Mitä kauemmin pystyt odottamaan vaalennusten välillä, sen parempi, ja aina kannattaa muistaa että vaalennuksen tekemä vahinko ei välttämättä näy hiuksessa heti. Värinpoistokäsittelyt katkaisevat hiusten rikkisiltoja, ja rikkisillat ovat ne jotka pitävät hiuksen rakenteen kasassa. Jos hiuksesi venyvät märkinä, älä vaalenna enää! Purkkamaisesti venyvä hius on rakennevaurioitunut niin pahasti, ettei sitä voi pelastaa enää kuin leikkaamalla.

Lopuksi vielä todettakoon, että hiusten vaalentaminen on taitolaji, ja monimutkaisemmat projektit (mustasta valkoiseksi, raidoitus, liukuväri jne.) olisi syytä jättää hiusalan ammattilaisen tehtäväksi. Jos kuitenkin aiot vaalentaa hiuksiasi kotona, tee se omalla vastuulla ja ennen kaikkea huolellisesti harkiten!
6 kommenttia on "Hiusten vaalentaminen kotona - lue tämä ennen kuin aloitat!"
 1. Mulla on mustat värjätty hiuksen ja haluaisin sen nyt harmaana..voinko tehä se itse kun ei oo varaa mennä kampaamolle? Ja mitä mä oiken tarvitsen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustasta harmaaksi värjääminen on niin iso ja paljon vaalennusta vaativa projekti, että en suosittelisi kokeilemaan kotona. Olisiko sulla mahdollisuutta mennä ammattikoululle kampaajaopiskelijoiden värjättäväksi? :)

   Poista
 2. Vaalennuspesun ohje oli tosi jees!
  T. Krooninen vessakemisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se on just sellainen niksi jonka mä haluaisin kaikkien kotivaalentajien tietävän. Säästää niin paljon tukkaa ja emotionaalista damagea kun ei tartte aina käräyttää päätään kaupan värinpoistoilla... :D

   Poista
 3. Siis mistä ton hapetteen ja vaalennusjauheen saa ostettua edullisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, tämä kommentti oli jostain syystä eksynyt roskapostikansion syövereihin! Biozell myy vaalennusjauhetta ja hapetteita (muistaakseni 6% ja 2%) erikseen, kannattaa tsekata esimerkiksi Prismat ja muut isommat kaupat.

   Poista